نظرات في أصول النحو العربي وأصول الفقه الإسلامي: دراسة عربية إسلامية تأصيلية (Views on the foundations of Arabic grammar and Islamic Jurisprudence: An Arabic-Islamic approach to establish their origin) - (Abdul Razak Abdul Rahman Saadi), عبدالرزاق عبدالرحمن ا; (Abd. Wahab Zakaria), عبدالوهاب زكريا (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: للنحو العربي فروع ومسائل كثيرة محكومة بثوابت نحوية وقواعد كلية سميت بعلم أصول النحو العربي، كما أنَّ للفقه الإسلامي فروعه ومسائله المحكومة بثوابت وقواعد كلية أطلق عليها علم أصول الفقه، فأصبح أمام الدارسين عِلمان مستقلان هما: علم أصول النحو وعلم أصول الفقه. والسؤال المطروح هل بين هذين العِلمين تأثر وتأثير، أو تشابه واختلاف؟ وما تاريخ هذين العلمين؟ وأيهما يسبق الآخر في النشأة والتكوين؟ وإن هذا البحث سيجيب عن هذه الأسئلة وغيرها مما يتعلق بهذين العِلْمَين اللذين هما أساسٌ محكم لعِلْمَين آخرين وهما: النحو العربي والفقه الإسلامي، وبذلك يكون ربطٌ بين العلوم الإسلامية وعلوم العربية ومدى التفاعل الايجابي بنهما. الكلمات المفتاحية: التعريفات- التاريخ- النشأة- المنهج- المقارنة. Abstract: Arabic grammar has many branches and issues that are governed by grammatical axioms and universal rules that are known to be the foundations of Arabic grammar. Likewise, Islamic jurisprudence has its own branches and issues that are governed by axioms and universal rules known as the science of the principles of Islamic jurisprudence. Therefore, students have two different branches of knowledge: The principles of grammar and the principles of Islamic Jurisprudence. The question that this paper will explore is the relation between these two disciplines and which of the two takes precedence over the other? The present paper will attempt to answer this question in order to see the connection between these two disciplines which are the basis for the Islamic and Arabic disciplines. Keywords: Definitions – History – Establishment – Method – Comparison. Abstrak: Nahu Arab mempunyai cabang-cabang permasalahan yang banyak yang mana ia diambil daripada hukum asas dan kaedah umum yang dipanggil sebagai ilmu usul nahu, seperti mana ilmu usul feqah dan permasalahan- permasalahnnya yang mana dikeluarkan hukumnya berasaskan kaedah umum yang dinamakan sebagai usul fiqh, maka di sini terbentanglah di hadapan penuntut ilmu dua ilmu yang berbeza iaitu, ilmu usul nahu dan ilmu usul fiqh. Persoalan yang diutarakan dalam kajian ini ialah,adakah kedua-dua ilmu ini memberi kesan antara satu sama lain dan adakah kedua-dua ilmu ini mempunyai persamaan atau perbezaan?. Kedua, apakah sejarah disebalik kewujudan ilmu-ilmu ini? yang manakah yang wujud terlebih dahulu?. Maka kajian ini dilakukan bagi menjawab segala persoalan-persoalan tersebut dan persoalan-persoalan lain yang berkaitan dengan kedua-dua ilmu ini yang mana ia merupakan ilmu asas dalam mengeluarkan hukum. Kajian ini penting kerana ia mengkaji hubungan antara dua ilmu yang berbeza iaitu syariah islam dan bahasa arab serta sejauh mana kaitan di antara kedua-dua ilmu ini. Kata kunci: Definisi- sejarah- perkembangan- metodologi – perbezaan.