علم السيمياء بين التغريب والتأصيل الإسلامي (Semiotics: Its position between Westernization and the attempt to find its Islamic root) - (Ubaidah Sibti), عبيدة صبطي; (Kalthum Mas'udiy), كلثوم مسعودي (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: إن المتتبع للتراث الأكاديمي في العالم الإسلامي يجده يعج بالعديد من المؤلفات في مجال علم السيمياء، لكنه في معظمه يعالج الجهود الفكرية الغربية سيمياء فردناند دي سوسير، سيميوطيقا شارلز ساندرس بيرس، أو يعيد إنتاجها. والغريب في الأمر أن العديد من رجال الأدب واللغة في عالمنا الإسلامي، وبالرغم من وعيهم بقصور هذا التراث الأكاديمي منهجيا وخطورة ما يحمله من قيم علمانية ونفعية تعارض الفطرة البشرية وتوجيهات الوحي الإلهي، فإنهم لقصور أو خمول أو لقوة ضغوط خارجية متعددة الأوجه لا يزالون يعتمدون عليه بصورة كلية في غالب الأحيان في مجال البحث والتدريس. فلابد إذن - ومن المنطلق العلمي- أن نقدم علم السيمياء برؤية إسلامية. الكلمات المفتاحية: السيمياء- الإصطلاح– التصور الإسلامي- التصور الغربي- الموروث. Abstract: The presence of works on semiotics in the academic tradition in the Islamic world is noticeable nowadays but most of those works are dealing with general topics such as the idea of semiotics as propounded by de Saussaure, and Pierce alongside of many reproductions of their works. It is appalling that many of our scholars in the Islamic world, albeit their awareness of the risk and potential negative ideological impact and its contradiction to human nature and Islamic revelation; still continue to depend on these references in their research and teaching. Therefore, it is significant for us to present the discipline from the perspective of Islam. Keywords: Semiotics- Terminology- Islamic Perspective- Western Perspective- Tradition. Abstrak: Bagi sesiapa yang mengkaji warisan ilmu dalam dunia islam akan menyedari bahawa terdapat banyak buku-buku yang telah dihasilkan dalam bidang ilmu semiotic. Akan tetapi buku-buku yang dihasilkan banyak menceritakan tentang pemikiran yang dibawa oleh pemikir-pemikir barat dan usaha mereka dalam bidang ini seperti Ferdinand de Saussure, Charles Sanders Pierce tanpa ada pembaharuan. Lebih malang lagi, ramai dari kalangan ilmuwan-ilmuwan islam pada hari ini mengetahui tentang kekurangan yang ada dalam bidang ini dari segi metodologi, malah pemikiran sekular yang dibawa berlawanan dengan fitrah manusia dan ajaran tuhan, namun disebabkan tekanan dan pengaruh luaran yang datang dari pelbagai sudut menyebabkan mereka masih bergantung sepenuhnya kepada teori mereka terutamanya dalam penyelidikan dan pendidikan. Justeru, penyelidik berpendapat ilmu ini harus dikaji secara ilmiah berasaskan pandangan islam. Kata kunci: Semiotic – Istilah – Pandangan Islam – Pandangan Barat – Warisan.