لهجــة ثمــود بين الحقيقة والوهم (The Dialect of Thamud between Truth and Illusion) - (Mohsein Hashim Darwish), محسن هاشم درويش (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: هذا بحث وصفي في لهجة من اللهجات العربية الشمالية البائدة، وهي لهجة ثمود، وقد قدَّمتُ للموضوع بتمهيد عن ذكر هذه القبيلة في القرآن الكريم وإثبات عربيتها به، ثم التوسع قليلاً في موضوع الكتابات الثمودية عبر بعض نقوشها المكتشفة في شبه الجزيرة العربية؛ لأنها – في رأيي- مفتاح لمعرفة قواعد هذه اللهجة من نحو وصرف وفهمها، ثم معرفة قربها أو بعدها من عربيتنا الباقية، أو سائر اللهجات العربية البائدة، وما إلى ذلك من مظاهر التطور اللغوي التاريخي الذي يكشف عن حلقة مهمة من تاريخ لغتنا العربية المباركة، في كل المستويات اللغوية المعروفة صوتياًّ وبنيوياًّ وتركيبياًّ ودلالياًّ. واقتضى البحث أن أُعرج عبر ذلك على القلم الذي كتب بها الثموديون آثارهم التي وصلت إلينا، وصولاً إلى بحث قواعد هذه اللهجة وما قيل فيها. وقد حاول الباحث أن يجيب عن السؤال الأهم: هل يمكن أن نعتمد على مثل النقوش التي نسبت إلى ثمود في دراسة تاريخ اللغة العربية وخصائصها؟ الكلمات المفتاحية: ثمود-القرآن-موطن ثمود-الكتابات الثموديَّـة-قواعدها. Abstract: This is a descriptive research on a northern dialect of Arabic that is extinct called the dialect of Thamud. This study begins with an introduction of this tribe in the Quran, and then a review of the Thamudic literature through some of their carvings discovered in the Arabian Peninsula.The key to knowing the rules of this dialect is in the syntax, morphology and understanding of it and other illusion dialects and the development of features in historical language of heritage. Then knowing the extent of its relation at all levels of language known phonetically and structurally and semantics. The methodology of research requests to talk about the pen that wrote the heritage of Thamud then discussing the rules of this dialect and what was said about it.The researcher is trying to answer the important question as follows:: Is it possible to depend on such inscriptions belongs to Thamud in the study of the history Arabic language and its aspects. Keywords: Thamud- Holy Quran- Home of the Thamud- Thamudic Literature- The Rules of Thamudic Dialect. Abstrak: Kajian ini merupakan kajian deskriptif yang membincangkan tentang salah satu dialek dalam bahasa Arab yang hampir pupus iaitu dialek kaum Thamud. Artikal ini bermula dengan mengkaji tentang kaum ini berdasarkan Al-Quran dan membuktikan ianya memang berasal daripada bangsa Arab seterusnya meluaskan perbincangkan tentang kaligrafi- kaligrafi kaum Thamud menerusi beberapa ukiran yang dijumpai di semenanjung Arab. Hal ini adalah kerana pada pendapat penyelidik, ia merupakan kunci untuk mengetahui dan memahami simbol-simbol bahasa ini serta mengetahui sejauh mana bahasa ini telah ditinggalkan oleh bahasa Arab yang digunakan pada masa kini atau bahasa-bahasa lain yang sudah pupus dan sebagainya. Ia merupakan sejarah perkembangan bahasa yang mendedahkan satu aspek penting dalam ketamadunan bahasa Arab dari semua peringkat bahasa samada fonetik, struktur ayat dan makna. Di samping itu, kajian ini juga turut mengkaji secara terperinci tentang pena yang digunakan oleh kaum Thamud bagi menulis kaligrafi mereka di atas monumen-monumen yang telah ditinggalkan kepada kita dan membincangkan tentang kaedah-kaedah bahasa ini serta apa yang telah ceritakan mengenainya. Penyelidik cuba untuk menjawab kepada persoalan yang penting dalam kajian ini iaitu, adakah kita boleh bergantung kepada ukiran-ukiran yang dikatakan sebagai tulisan yang ditinggalkan oleh kaum Thamud dalam mengkaji sejarah bahasa Arab dan keistimewaannya? Kata kunci: Kaum Thamud – Al-Quran – Tempat Tinggal Kaum Thamud – Kaligrafi Kaum Thamud – Kaedahnya.