الاتجاهات نحو القراءة باللغة العربية: دراسة في المدارس الثانوية بماليزيا (Trends towards Reading in Arabic: A Study in Secondary Schools in Malaysia) - (Siti Salwa Mohd Nor), سيتي سلوى محمد نور; (Nik Hanan Mustafa), نئ حنان مصطفى (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: يهدف هذا البحث إلى التعرف على اتجاهات طلبة المدارس الثانوية الدينية في ماليزيا نحو القراءة باللغة العربية، والكشف عن الفروق بين الذكور والإناث في اتجاهاتهم نحو القراءة، والعلاقة بين تحصيل الطلبة في مادة اللغة العربية واتجاهاتهم، وجمعت البيانات من استبانة طورتها العالمة يماشيتات Yamashita سنة 2004، وهي تعتمد على المكونين: العاطفي، والمعرفي لقياس الاتجاهات. وأكدت النتائج على أربعة عوامل تعكس اتجاهات الطلبة وهي: القلق والمتعة والقيمة والإدراك الذاتي نحو القراءة بالعربية، وأسفرت النتائج عن اتجاهات سلبية لدى الطلبة، وعدم وجود فروق ذات دلالة إحصائية بين الذكور والإناث في الاتجاهات نحو القراءة، ووجود علاقة موجبة بين التحصيل في اللغة العربية واتجاهات الطلبة الإيجابية نحو القراءة. الكلمات المفتاحية: الاتجاهات- الإنجاز الدراسي- طلبة المدارس- الاستبانة- التحليل. Abstract: The aim of this study is to investigate religious secondary school students’ attitudes towards reading in Arabic as a foreign language in Malaysia. It also examines differences in reading attitudes, the relationship between achievement and reading attitude. Data are collected from a survey developed by the Japanese scholar Yamashita in 2004.This survey depends on cognitive domain and affective domain to measure the attitudes. The study identifies four attitudinal factors that reflect the students’ attitudes: anxiety, enjoyment, value and self-perception towards reading in Arabic.The result also indicates that there is no significant difference between girls and boys in reading attitudes. However, the results reveal that there is positive relationship between students’ achievement in Arabic and their attitudes towards reading in Arabic. Keywords: Trend- Achievement- Students- Questionairre- Analysis. Abstrak: Kajian ini bertujuan untuk mengetahui trend pelajar-pelajar di sekolah-sekolah menengah agama di Malaysia terhadap sikap membaca dalam bahasa Arab, dan mengenal pasti pengaruh perbezaan jantina terhadap teknik-teknik membaca, justeru mengkaji hubungan di antara pencapaian pelajar dalam mata pelajaran bahasa Arab dengan gaya pembacaan mereka. Bagi mendapatkan maklumat kajian, penyelidik menggunakan borang kaji selidik yang telah dibangunkan oleh Yamashita (2004) yang mana ia terbahagi kepada dua bahagian iaitu, emosi dan kognitif bagi mengukur gaya bacaan. Hasil daripada kaijan ini mendapati bahawa terdapat empat faktor yang mempengaruhi sikap membaca dalam kalangan pelajar seperti: kebimbangan, keseronokan, nilai, dan kesedaran diri mengenai membaca dalam bahasa Arab. Di samping itu juga, hasil kajian turut mendapati bahawa wujudnya sikap yang negatif dalam kalangan pelajar terhadap trend membaca dan tiada perbezaan statistik yang ketara antara lelaki dan perempuan terhadap sikap membaca. Manakala dari segi hubungan pencapaian akademik, wujudnya hubungan yang positif di antara pencapaian pelajar dalam mata pelajaran bahasa Arab dengan sikap mereka yang positif terhadap membaca. Kata kunci: Trend – Pencapaian Akademik – Pelajar Sekolah – Soal Selidik – Analisa.