التناص القرآني في رواية اللص والكلاب لنجيب محفوظ (Quranic Intertextuality in the Al-Liṣṣ and Al-Kilāb Novel written by Najīb Mahfūẓ) - (Naiem Amouri), نعيم عموري; (Khalil Sarwayne), خليل پرويني; (Capra Rochnevkr), كبرا روشنفكر; (Ali Kangjian Khanari), علي گنجيان خناري (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: النقد الأدبي علم حيّ ومتطور بتطور المجتمع والأفکار، وهو ذو صلة بالعلوم الإنسانية الأخری ولهذا له إفرازات عدّة، منها نظرية التناص التي لها مفاهيم قريبة في النقد الأدبي العربي القديم؛ من إقتباس وسرقة أدبية وتضمين، إلاّ انّ التناص ممهد له ومقصود ولا يأتي عفو الخاطر. للتناص أنواع عدّة ومن أبرزها التناص القرآني الذي استخدمه نجيب محفوظ في رواياته وقد کشفنا عنه في رواية (اللص والکلاب) محاولين إظهار أثر القرآن الكريم في هذه الرواية عبر التناص الخارجي والداخلي، فيما يجول بخاطر الکاتب في روايته هذه، ونحاول کشف ماوراء هذا التناص القرآني من تلميحات وإشارات ورموز حتی نصل إلی المفاهيم الماورائية للتانص القرآني في هذه الرواية، ومن نتائج الدراسة أن نجيب محفوظ كان يهتم كثيرا بالدين والشخصية الدينية، وكثرة الرمز والتصوف في روايته وبروز القرآن الكريم في روايته. الكلمات المفتاحية: التناص القرآني- التناص الخارجي والداخلي- اللص والکلاب- نجيب محفوظ- التأثر. Abstract: Literary Criticism is living branch of knowledge that is developing with the progress of thought and society. It is related to other branches of human sciences and this is why it has various other off shoots of which is the theory of intertextuality with the concepts that are close to classical Arabic literary criticism such as adaptation, plagiarism and modulation. Intertextuality is something which is paved for and deliberate, thus it does not come about by the spontaneity of the impluses. There are different types of intertextuality of which the Quranic intertextuality is among the most stand out among these types. It has been used by Najīb Mahfūẓ in his novels. We have managed to uncover this aspect in his Al-Liṣṣ and Al-Kilāb novel by pointing out the influence of Quranic intertextuality in this particular novel through the internal and external intertextuality including what comes to the mind of the writer. We would also try to uncover the implied meanings, signs and symbols until we are able to arrive at the metaphysical concepts of Quranic intertextuality in this novel. The study concluded that Najīb Mahfūẓ was a writer who is concerned with religion and the religious personality in addition to his concerned in using symbols, Sufism and the Quran itself in his novel. Keywords: Quranic Intertextuality– External/Internal Intertextuality– Al-Liṣṣ and Al-Kilāb– Najīb Mahfūẓ– Influence. Abstrak: Kritikan sastera ialah cabang ilmu pengetahuan yang hidup dan membangun selari dengan kemajuan berfikir dan pembangunan masyarakat. Ia berkaitan dengan sains-sains kemanusiaan lain dan ini adalah mengapa ia mempunyai pengaruh dalam pelbagai bidang lain yang antaranya ialah teori intertekstualiti yang turut mempunyai konsep-konsep yang hampir dengan kupasan kritikan sastera Arab klasik seperti penyesuaian, plagiarisme dan modulasi. Intertekstualiti adalah sesuatu yang lahir dengan sengaja kerana ia tidak berlaku rentetan kespontanan tindak balas. Terdapat jenis-jenis intertekstualiti yang berbeza di mana ciri intertekstualiti dalam Al-Quran ialah antara yang paling menonjol di antara jenis-jenis ini. Ia telah turut digunakan oleh Najīb Mahfūẓ dalam novel-novelnya. Kami telah berjaya menemukan aspek ini dalam novelnya: Al-Liṣṣ and Al-Kilāb dengan menjelaskan pengaruh intertekstualiti Quran dalam novel tersebut melalui intertekstualiti yang berbentuk dalaman dan luaran termasuk juga apa terlintas bagi fikiran penulisnya. Kami juga telah berusaha untuk mendedahkan makna-makna yang tersirat, tanda-tanda dan juga simbol-simbol tertentu sehinggalah kami mampu sampai kepada konsep-konsep metafizikal intertekstualiti di dalam novel tersebut. Kajian ini menyimpulkan bahawa Najīb Mahfūẓ merupakan seorang penulis yang mempunyai kesan keagamaan yang mendalalam dalam hasil kerjanya. Dia juga mempunyai personality yang cenderung kepada keagamaan sebagaimana yang terlihat dalam penggunaan simbol-simbol, aspek Sufisme dan Al-Quran itu sendiri sendiri di dalam novelnya. Kata kunci: Intertekstualiti Al-Quran– Luaran/Dalaman– Al-Liṣṣ and Al-Kilāb– Pengaruh.