جماليات التركيب القرآني وامتداداته الدلالية: قضايا لسانية /The Aesthetic of Quranic Syntax and its Semantic: Linguistic Issues - Muhammad Nursafwan hazeman; Haslina binti Hassan, (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2023)
ملخص البحث: يسعى البحث إلى توخي جماليات التركيب القرآني وامتداداته الدلالية من خلال المناهج التحليلية لظواهر لغوية في اللسانيات الحديثة؛ لإظهار إتقان ودقة تراكيب القرآن الكريم. ويرمي البحث إلى تحقيق مقاربة ومعالجة للتراكيب القرآنية من خلال ما يقدمه النحو العربي، واستثمار ما يناسب من الأدوات اللسانيات الحديثة، كما يحاول البحث عن إجابات لأسئلة مطروحة، من أبزرها ما الآليات الممكنة تطبيقها على النص القرآني في اللسانيات دون الوقوع في المحاذير تؤدي إلى الخروج عن المعنى المراد؛ أما من حيث المنهج فإن طبيعة الموضوع جعلت الباحث يعتمد على المنهج الوصفي التحليلي. توصل هذا البحث إلى أن المفاهيم اللسانية التي يمكن استثمارها هو مفهوم التمثيل الصوري بوصفه تمثيلاً يركز على دراسة العلاقات الرابطة بين مختلف المكونات المشكلة للبنية التركيبية، مثل إجراء التقدير والتأويل، ومفهوم التبئير، وتقنية الحذف. الكلمات المفتاحية: الظواهر اللغوية، اللسانيات، التراكيب القرآنية، الدلالة، ضوابط. Abstract: The research seeks to the esthetics of quranic syntax and its semantic from analytical approaches to linguistic phenomenon through modern linguistic in showing the perfection of the quran. The aim of the research is to achieve an approach for quranic syntax through by the Arabic grammar and modern linguistic mechanisms. This research intends to answer the questions raised by the most suitable linguistic mechanisms of the quran and specific rules to apply for quranic text to achieve the desired meaning. In terms of approach, the nature of the research made the researcher rely on the analytical descriptive approach. This research found that the linguistic concepts that can be applied to quran are the concept of formal representation, which focuses on examining the relationships between the various components of structure, such as estimation and interpretation, the concept of focalization and deletion. Keywords: Linguistic phenomenon, linguistics, quranic syntax, semantic, rules Abstrak: Artikel ini bertujuan mengkaji estetika struktur al-Quran dan peluasan semantiknya melalui pendekatan analisis terhadap fenomena linguistik dalam linguistik moden untuk menunjukkan penguasaan dan ketepatan struktur al-Quran. Penyelidikan bertujuan untuk mencapai pendekatan dan rawatan struktur al-Quran melalui apa yang ditawarkan oleh tatabahasa Arab, dan untuk menggunakan alat linguistik moden yang sesuai: Ia juga cuba Mencari jawapan kepada soalan yang dikemukakan, yang paling menonjol adalah mekanisme yang boleh digunakan untuk teks al-Quran dalam linguistik tanpa jatuh ke dalam kaveat yang membawa kepada penyelewengan daripada maksud yang dimaksudkan. Menggunakan kaedah deskriptif dan analitikal, penyelidikan ini merumuskan bahawa konsep linguistik yang boleh dikembangjan ialah konsep tamthīl ṣuwarī, sebagai konsep yang memfokuskan kepada kajian hubungan antara pelbagai komponen yang membentuk struktur gubahan, seperti prosedur anggaran, tafsiran, konsep pemfokusan, dan teknik pemadaman. Kata kunci: fenomena linguistik, linguistik, struktur al-Quran, semantik, kawalan.