واقع القصة الإسلاميّة في العصر الحديث: دراسة وصفيّة تحليلية (The Concept of Islamic Stories in The Modern Era: A Descriptive and Analytical Study) - (Nasr El-din Ibrahim Ahmed Hussein), نصر الدين إبراهيم (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2014)
ملخص البحث: يعالج هذا البحث إشكالية القصة الإسلامية في العصر الحديث، من حيث المفهوم، والبناء الدرامي، ويقدّم الآراء المختلفة ويناقشها مناقشة علميّة. ويهدف البحث إلى توضيح آفاق القصة الإسلاميّة، وتطلعاتها في المستقبل، وما يميّزها عن غيرها، ويعالج موضوعات القصة، كما يتطرق لمناقشة مسألة الشخصيات أي البطل في القصة الإسلاميّة، والقيم التي تربطه بمجتمعه. ويركز على الهيكل الأساسي الذي يقوم عليه البناء الدرامي للقصة الإسلاميّة؛ من أسلوب، ولغة، ورسم الشخصيات، وحبكة، وحوار، والحدث، والحركة، ثم يقدّم نموذجاً للقصة الإسلاميّة في العصر الحديث، مع التحليل والمناقشة. ومنهج الباحث في ذلك هو المنهج الوصفي، والتحليلي. الكلمات المفتاحية: مفهوم القصة– البناء الدرامي– آفاق القصة- نموذج القصة-المناقشة. Abstract: The study uses a descriptive and analytical approach to attend to the problematic issue of the concept of Islamic stories in the modern era and the structure of drama. It aims at uncovering the horizons and future visions for Islamic stories that make it distinct from the other. Study of the issue of the protagonist character and the society values that bind him would be carried out. It would focus on the basic structure of the Islamic drama such as the style, language, character design, lot, dialogue, event and movement before moving on to furnish the sample of Islamic stories in the modern era. Critical appraisal, analysis and discussion would be carried out. It concluded that: relating Arabic stories to the Islamic frame is not impossible and the very attempt is so significant in reforming the Islamic society and its structure. Keywords: The concept of Stories- The Structure of Drama- The future of Story- Sample of Story- Discussion. Abstrak: Kajian ini menggunakan satu pendekatan analitikal dan deskriptif dalam menangani isu permasalahan konsep cerita-cerita Islam di zaman moden serta struktur berkaitan drama. Ia bertujuan pada membuka lembaran baru pada masa yang akan datang untuk cerita-cerita Islam yang menjadikannya berbeza daripada yang lain. Kajian isu watak utama dan nilai-nilai masyarakat yang mengikatnya akan turut dijalankan. Ia akan menumpukan pada struktur asas drama Islam seperti gaya, bahasa, reka bentuk karakter, bahagian, dialog, kejadian dan pergerakan sebelum daripada mengkaji sampel cerita-cerita Islam dalam zaman moden. Penilaian yang kritikal, analisis dan perbincangan akan turut diketengahkan. Kajian ini menyimpulkan bahawa: mengaitkan cerita-cerita Arab yang dipilih tersebut dengan kerangka Islam adalah tidak mustahil dan percubaan tersebut adalah begitu penting dalam membentuk semula masyarakat Islam serta strukturnya. Kata kunci: Konsep- Struktur Drama- Cerita-cerita- Masa Hadapan- Sampel Cerita- Kupasan dan Perbincangan.