الأركانُ المصطلحية لمُصْطَلَحات المَنْصوباتِ في كتاب "الجُمل" للزّجّاجيّ /The Terminological Pillars of AccusativeTerminologies (Al-Mansoubat) in the book of Al-Jumal of Al-Zajjaji - Osama khaled Hammad; Heba Monther Alsamry (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2023)
ملخص البحث: يسعى هذا البحث إلى الكشف عن مصطلح المنصوبات في كتاب الجمل من حيثُ الأركان المصطلحيّة الثلاثة، وهي: المفهوم والحدّ واللّفظ المصطلحيّ وَفْق منهج الدّراسات المصطلحيّة الحديثة، وقد استخدم الباحثان المنهج الوصفي التحليلي الذي يتناسب مع طبيعة هذه الدراسات، وقد توصلت الدّراسة إلى مجموعة من النّتائج، من أهمها: الحدّ يعتبر الخطوة الأولى لمعرفة حقيقة الشّيء، والنّسبة التي قام الزّجّاجيّ من خلالها بوضع حدودٍ للألفاظ المصطلحيّة قليلة جدّاً، ومن ثمّ يعدُّ اللّفظ المصطلحيّ خطوة ثانية لمعرفة المفهوم الاصطلاحيّ، ويظهر الزّجّاجيّ في كتابه بشكلٍ واضح مدى اهتمامه بالمفاهيم المصطلحيّة، وتعدّ هذه الخطوة هي الغاية من حدّ المصطلح ومعرفة لفظه الاصطلاحي، ثمّ أكّدت الدّراسة على عدّة توصيات، منها: دراسة المصطلحات النّحويّة للعلماء الّذين عاصروا الزّجّاجيّ، ودراسة المصطلحات النّحويّة لشّراح الجمل دراسة تفصيليّة متخصصة، ومقارنتها بمصطلحات الزّجّاجيّ، وغيرها. الكلمات المفتاحيّة: المنصوبات، الاستثناء، التّمييز، المفاعيل، النّداء. Abstract This research seeks to reveal the term Accusatives (Al-Mansoubat) in the book "Al-Jumal" in terms of the three terminological pillars, which are: The concept, definition, and terminology according to the methodology of modern terminological studies. The researchers used the descriptive analytical approach, which is appropriate to the nature of these studies. The study reached a set of results, the most important of which are: definition is considered the first step to knowing the truth of something. and the percentage through which al-Zajjaji set limits for terminological terms is small. Therefore, the terminology is considered a second step to know the terminological concept. Al-Zajjaji clearly shows in his book the extent of his interest in terminological concepts. This step is considered as the prépose of defining the term and knowing its idiomatic expression. The study came out with several suggestions for future studies, including study of grammatical terminology of the scholars who lived through al-Zajjaji era, a detailed study on grammatical terminology of the commentators of the book "Al-Jumal", a comparison study of those terminologies with the terminologies of al-Zajjaji, and others. Keywords: Accusatives, Definition, Exception, objects, advocacy. Abstrak Penyelidikan ini bertujuan mengkaji istilah-istilah bagi jenis-jenis mansub dalam kitab “Al-Jumal” dari segi tiga rukun terminologi, iaitu: mafhum (konsep), had (pengertian), dan lafz mustalahi (ungkapan istilah) mengikut metodologi kajian peristilahan moden menggunakan kaedah deskriptif dan analisa. Kajian ini telah mencapai beberapa dapatan penting, antaranya ialah: Pengertian dianggap sebagai langkah pertama untuk mengetahui hakikat sesuatu perkara, manakala nisbah yang digunakan Al-Zajjaji bagi mewujudkan pengertian bagi istilah adalah adalah sangat sedikit, Berdasarkan itu, lafaz istilah dianggap sebagai langkah kedua untuk mengetahui konsep istilah. Dalam kitab Al-Jumal, Al-Zajjaji dengan jelas menunjukkan sejauh mana beliau memberikan penekanan terhadap konsep istilah. Langkah ini dianggap sebagai tujuan penting bagi mentakrifkan sesuatu istilah dan mengetahui lafaznya secara istilah. Di akhir penulisan, kajian mengemukakan beberapa saranan, antaranya: Mengkaji terminologi nahu ulama yang sezaman dengan al-Zajjaji, serta terminologi nahu yang digunakan oleh ulama yang mensyarah kitab Al-Jumal secara terperinci dan khusus. Selain itu, kajian juga menyarankan supaya dibandingkan antara istilah ulama yang mensyarah dengan istilah Al-Zajjaji itu sendiri. Kata Kunci: akusatif, , pengecualian, perbezaan, objek, advokasi.