دراسة تقابلية بين اللغة العربية واللغة السواحلية على مستوى العدد /Number between Arabic Language and Swahili Language: A Contrastive Study - Salim Khamis Mohamed (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2023)
ملخص البحث: بحثت هذه الدراسة الصعوبات التي تواجه الدارسين الناطقين بالسواحلية خلال تعلمهم لموضوع العدد بفروعه: المفرد والمثنى والجمع في اللغة العربية، وما يمكن اقتراحه لتذليلها. استخدم الباحث التحليل التقابلي الذي يقوم بالمقابلة بين أنظمة اللغتين للتعرف على أوجه التشابه والاختلاف بينهما؛ توصُّلاً إلى الصعوبات الناتجة عن تلك الاختلافات، واقتراح حلول لتجنبها. وقد كشفت النتائج عن قليل من التشابهات أهمها وجود المفرد والجمع في كلتيهما، كما أظهرت عدداً من الاختلافات أهمها وجود المثنى وتعدُّد الجمع في اللغة العربية، وتشعُّب كل ذلك إلى مذكر ومؤنث؛ وهذه كلها مفاهيم غير موجودة في اللغة السواحلية، واستنتج الباحث من ذلك إمكانية مواجهة الدارسين صعوبات منها: صعوبة التعبير الصحيح عن المثنى، وإشكالية اختيار نوع الجمع عند جمع الكلمات، وصعوبة مراعاة التذكير والتأنيث في التعبير عن الأعداد المختلفة. الكلمات المفتاحية: الدراسة التقابلية، اللغة العربية للناطقين بغيرها، اللغة السواحلية، العدد، التحليل التقابلي. Abstract: This study investigated the difficulties that Swahili-speaking students face when learning the topic of number in Arabic, namely topics of singular, dual, and plural, and what can be suggested to overcome them. The researcher used contrastive analysis, which compares the systems of the two languages to identify the similarities and differences between them toexplore the difficulties resulting from those differences and to suggest solutions to avoid them. The results revealed a few similarities, the most important of which is the presence of singular and plural in both languages. They also showed a number of differences, the most important of which are the presence of dual number as well as the multiplicity of the plural number in the Arabic language, as well as agreement between numbers and nouns in terms of masculine and feminine which don’t exist in Swahili language. The researcher concluded that there may be possibility of students facing difficulties, including: the difficulty in correctly expressing the dual number, the problem of choosing the relevant type of plural when making plurals of some words, and the difficulty of taking into account the concept of masculine and feminine in expressing different numbers. It was proposed to multiply the examples and exercises, while diversifying them into subjectivity and essays. Key words: contrastive study, Arabic language for non-native speakers, Swahili language, number, contrastive analysis. Abstrak: Kajian ini mengkaji kesukaran yang dihadapi oleh pelajar berbahasa Swahili semasa mempelajari subjek nombor dalam cabangnya, iaitu kata tunggal, kata duaan, ​​dan kata jamak dalam bahasa Arab, serta mencadangkan cara-cara untuk mengatasinya. Pengkaji menggunakan pendekatan analisis kontrastif, yang membandingkan dua sistem bahasa untuk mengenal pasti persamaan dan perbezaan antara mereka. Melalui perbandingan tersebut, pengkaji mengenal pasti kesukaran yang timbul disebabkan perbezaan ini, sekaligus mencadangkan jalan penyelesaian bagi mengatasinya.Dapatan kajian menunjukkan terdapat beberapa persamaan antara dua bahasa ini. Persamaan paling ketara ialah kedua-dua bahasa mempunyai sistem kata tunggal dan jamak. Dari sudut perbezaan, bahasa Arab mempunyai kata duaan dan kepelbagaian jenis kata jamak, selain unsur jantina (maskulin dan feminin) yang mempengaruhi kata duaan dan jamak. Ini semua adalah konsep yang tidak wujud dalam bahasa Swahili. Beberapa kesukaran dapat dirumuskan daripada dapatan kajian ini, antaranya adalah kesukaran menggunakan frasa kata duaan dengan betul, kesukaran memilih jenis jamak bagi setiap kata tunggal, kesukaran ketika memadankan antara aspek jantina dalam ungkapan nombor yang berbeza. Antara cadangan penambahbaikan yang boleh dilakukan adalah memperbanyakkan contoh dan latihan serta mempelbagaikan penggunaannya dalam karangan. Kata kunci: kajian kontrastif, bahasa Arab untuk penutur bukan asli, Swahili, nombor, analisis kontrastif.