نمذجة معجمية في معاني أبنية "صيغ الزيادة " في "لسان العرب" لابن منظور /Lexical Modeling on the Meaning of Affixes in Lisan Al-Arab by Ibn Manzoor - Aida saeed Albasli; Mohammed Al-Taki (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2023)
ملخص البحث: تقدم هذه الورقة العلمية مشروعاً بحثياً واسعاً تم إنجازه وإخراجه، يهدف إلى صياغة معجمٍ مفصلٍ لــــ: "معنى الأشكال المعززة في اللغة العربية" عبر مقاربة "الصيغ المزيدة" ومشتقاتها الواردة في لسان العربلابن منظور. وتهدف الدراسة إلى تحليل الوحدات المعجمية المذكورة في هذا المعجم على عدة زوايا لغوية، من خلال السياق الذي قدمت فيه الوحدة، وتستند هذه الدراسة إلى تحليلٍ معجميٍ يعتمد على مفهوم "السمات الدلالية المميزة"، تتيح تقديم وصف هيكلي ووظيفي للوحدات المعجمية، واستطعنا من خلال المنهج الاستقرائي أن نحدد وندرج أكثر النماذج المعززة استخداماً في اللغة العربية، ومن ثمّ فإن المعجم الذي اقترحناه سيصنف الأشكال اللفظية والأشكال الاسمية، كما أننا سنحدد الحروف الساكنة المزادة الأكثر استخداماً في الأشكال المعززة من خلال مقارنة ترددها في قواميس اللغة العربية الأخرى. توصلنا من خلال المشروع إلى حصر المشتقات الفعلية والاسمية الواردة في معجم لسان العرب لابن منظور، ووجدنا أن عدد الجذور الثلاثية التي اشتق منها كلام العرب بلغ أكثر من (5000) جذر، وتأكدنا من أن حروف الزيادة لم تكن محصورة في حروف (سألتمونيها) وخصوصاً في زيادات الإلحاق، وأن الصيغ من المشتقات الفعلية جاءت أكثر وروداً في اللغة العربية من الصيغ من المشتقات الاسمية. الكلمات المفتاحية: المعجم، الصيغ المعززة، اللغة العربية، الدلالات، اللسانيات الوظيفية، النمذجة. Abstract: This scientific paper presents an extensive research project that has been completed and directed, aiming to formulate a detailed dictionary for: "the meaning of augmented forms in the Arabic language" by approaching the "increased forms" and their derivatives mentioned in "Lisan al-Arab" by Ibn Manzoor. The study aims to analyze the lexical units mentioned in this dictionary from several linguistic angles, through the context in which the unit was presented. The lexical analysis technique used in this research is based on the concept of "distinctive semantic features", which provides a structural and functional description of lexical units. Through the inductive method, the study was able to identify and list the most frequently used augmentative forms in the Arabic language. Hence, the proposed dictionary will classify the verbal forms and the nominal forms. This study also identified the most frequently used affixes in augmented forms by comparing their frequency in other dictionaries of Arabic language. Through the project, the research has compiled an inventory of the verbal and nominal derivatives contained in the dictionary of Lisan al-Arab by Ibn Manzoor. The research also found that the number of the triple roots from which the words of the Arabs were derived, amounted to more than (50000) roots, and that the extra letters were not confined to the letters (سألتمونيها), especially in suffixes. Finally, the research found that theforms of verbal derivatives were more frequent in the Arabic language than the forms of nominal derivatives. Keywords: lexicon, augmentative forms, Arabic language, semantics, functional linguistics, modeling Abstrak: Kajian yang membentangkan hasil penyelidikan dari projek penyelidikan ini bertujuan menyusun kamus terperinci yang menghimpunkan: "makna bentuk augmentatif dalam bahasa Arab" melalui pendekatan "Kata-kata Berimbuhan" yang disebut dalam kamus "Lisan al -Arab” oleh Ibn Manzur. Kajian ini bertujuan menganalisis unit leksikal yang disebut dalam kamus ini melalui beberapa aspek bahasa dan konteksnya. Teknik analisis leksikal yang digunakan kajian ini menggunakan konsep “Ciri-Ciri Pembezaan Semantik” yang dapat menjelaskan unit-unit leksikal secara sistematik dan berpandukan fungsi setiap unit. Melalui pendekatan induktif kajian dapat mengenal pasti dan menyenaraikan bentuk augmentatif yang paling kerap digunakan dalam bahasa Arab. Atas dasar itu, kamus yang dibina ini akan mengklasifikasikan bentuk fonemik dan bentuk nominal. Kajian juga dapat menetapkan huruf mati tambahan yang paling kerap digunakan dalam bentuk augmentatif dengan cara membandingkan kekerapannya dalam kamus-kamus bahasa Arab lain. Melalui projek ini juga, kajian berjaya menghimpunkan kata kerja terbitan dan kata nama terbitan yang terkandung dalam kamus Lisan al-Arab oleh Ibn Manzur. Kajian juga mendapati bahawa kata akar tiga huruf yang menjadi sumber kata bahasa Arab mencecah 5000 unit. Selain itu, kajian juga menyimpulkan bahawa huruf imbuhan tidak terhad kepada huruf yang terkandung dalam akronim (سألتمونيها), terutamanya dalam imbuhan akhiran. Akhir sekali, dalam bahasa Arab, kata yang terbentuk daripada terbitan kata kerja adalah lebih kerap berbanding kata yang terbentuk daripada terbitan kata nama. Kata kunci: leksikon, bentuk augmentatif, bahasa Arab, semantik, linguistik fungsional, pemodelan.