الوباء في أدب ابن الوردي (ت:749هـ): دراسة أسلوبية /The Plague in the Literature of Ibn Al-Wardi (d.: 749 AH): A Stylistic Study - Nasser bin rashed bin shayhan (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2022)
ملخص البحث: تناول هذا البحثُ الوباءَ في أدب عمر بن المظفر المعروف بابن الوردي، وهَدَفَ إلى بيان أثر الأدب قديماً وتحديداً في العصر المملوكي في تعامل الناس مع الأوبئة، من خلال وصف أعراضها، وكيفية تفشيها، وأثرها في الفرد والمجتمع، وسعى البحث عبر المنهج الأسلوبي إلى لكشف عن منحى ابن الوردي في سبيل رسم تلك المعاناة عبر جنسين أدبيين مختلفين: الشعر، والنثر، وبعد تمهيد تاريخيٍّ موجز عن الوباء في الشعر العربي تناولت الدراسة الوباء في شعر ابن الوردي؛ حيث وضَّحْتُ الأساليب التي برزتْ في شعره، وكان لها أثر في وصف الوباء، وتناولت الوباء في نثر ابن الوردي المتمثِّل في رسالته "النَّبا عن الوبا"؛ فتناولتُ الأساليب البارزة فيها، واتّضح في خاتمة البحث أن ابن الوردي اعتمد في أدبه على الصورة البلاغية الاستعارية، والمراوحة بين الجمل الخبرية والإنشائية، والزخرفة اللفظية المتمثِّلة في فنون البديع وأهمها السجع، والجناس، والتورية، والكناية،كما اعتمد على خلفية ثقافية دينية وأدبية من خلال توظيف التراث، والتناص معه. الكلمات المفتاحية: الوباء، ابن الوردي، الطاعون، المرض، العصر المملوكي. Abstract This research dealt with the epidemic in the literature of ʾUmar Ibn Al-Muẓaffar, known as Ibn Al-Wardi, and aimed to explain the impact of literature in the past, specifically in the Mamluk era, in people’s dealings with epidemics and plague, by describing its symptoms, how it spreads, and its impact on the individual and society. The research, through the stylistic approach, sought to reveal Ibn Al-Wardi’s approach in drawing that suffering through two different literary genres: poetry and prose. After a brief historical introduction to the epidemic in Arabic poetry, the study dealt with the plague in Ibn Al-Wardi’s poetry. Where I explained the styles that emerged in his poetry, and had an impact on describing the epidemic, and dealt with the epidemic in Ibn al-Wardi’s prose represented in his treatise "The News about the Plague"; I dealt with the prominent methods in it. In the conclusion of the research, it became clear that Ibn Al-Wardi relied in his literature on the metaphorical rhetorical image, and the divergence between declarative and constructive sentences, and the verbal decoration represented in the arts of rhetorics, the most important of which are assonance, alliteration, puns, and metonymy. Keywords: epidemic, Ibn Al-Wardi, plague, disease, Mamlūk era. Abstrak Kajian ini mengkaji wabak dalam kesusasteraan Umar Ibn Al-Muzaffar, yang dikenali sebagai Ibn Al-Wardi, dan bertujuan untuk menjelaskan kesan kesusasteraan pada masa lalu, khususnya pada era Mamluk, dalam menerangkan bagaimana orang ramai manghadapi wabak, dengan menerangkan tentang gejala-gejalanya, cara ia merebak, dan kesannya terhadap individu dan masyarakat. Kajian ini melalui kerangka kerja stilistik, berusaha untuk memahami pendekatan Ibn Al-Wardi untuk menggambarkan keadaan penderitaan itu melalui dua genre sastera yang berbeza iaitu: puisi dan prosa. Selepas pengenalan sejarah ringkas tentang wabak dalam puisi Arab, kajian ini membincangkan wabak dalam puisi Ibn Al-Wardi di mana saya menerangkan gaya yang muncul dalam puisinya, dan bagaiman ia mempengaruhi Al-Wardi dalam menggambarkan wabak,. Saya mengkaji tentang wabak dalam prosa Ibn al-Wardi yang dinukil dalam karya beliau "Perkhabaran tentang Wabak"; Saya meneliti ekspresi-ekpresi yang paling menonjol dalam puisi tersebut. Dapatan kajian menunjukkan dengan jelas bahawa Al-Wardi dalam karya sasteranya bergantung kepada seni metafora, pembolak-balikan antara ayat deklaratif dan konstruktif, dan hiasan lisan yang diwakili dalam seni Al-Badi’, yang mana yang paling penting ialah asonansi, aliterasi, permainan kata, dan metonimi, kerana ia bergantung pada latar belakang budaya, agama dan sastera melalui penggunaan warisan, dan intertekstual dengannya. Kata kunci: wabak, Ibn Al-Wardi, wabak, penyakit, era Mamluk.