تصميم أنشطة ترفيهية مبرمجة وفقاً لأنموذج الجزار لتنمية التعبيرات الاصطلاحية العربية للدارسين في التعليم الجامعي / Designing Edutainment Activities Program According to the Al-Jazzar Model in Learning Arabic Idiomatic Expressions for Students in Tertiary - Mohd Feham Md. Ghalib; Jamsuri Mohd. Shamsudin; Mohamad Lukman Al Hakim Md. Noor; Firdaus Yahya (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2022)
ملخص البحث: تهدف هذه الدراسة إلى تصميم برنامج الأنشطة التعليمية الترفيهية للدارسين في التعليم الجامعي حيث قد تم استخدام أنموذج الجزار للتطوير التعليمي، وتطبيقه في تصميم دروس حول التعبيرات الاصطلاحية العربية وتطويرها وتقديمها للدارسين غير العرب بطريقة ترفيهية؛ نظراً لكون تعلم التعبيرات الاصطلاحية العربية موضوعاً معقّداً فيه إشكالية يصعب فهمها، ويخفى معناها على دارسي اللغة العربية الناطقين بغيرها، وحتى أولئك الذين يتخصصون في دراسة اللغة العربية. ومن أهداف هذه الدراسة دمج برنامج الأنشطة التعليمية والترفيهية؛ لتطوير الدروس حول التعبيرات الاصطلاحية العربية ومناقشة مبررات اختيار أنموذج الجزار للتطوير التعليمي، فضلاً عن تحديد إجراءات تصميم هذا البرنامج وإنتاجها، والطريقة المطبقة للدراسة مع أنموذجها التطوري تُعَدُّ إطاراً أساسيّاً للتطبيق، وفي خاتمة المطاف، توصي الدراسة باستخدام أي أنموذج تطويري تعليمي قابل للتطبيق لتطوير المواد التعليمية والاستفادة من إمكانيات البيئة القائمة على التعلم الترفيهي لإثراء خبرات الدارسين التعليمية، كما تسلط الدراسة الضوء على إمكانية استخدام تطبيقات الهاتف المحمول في تعلم اللغة العربية وخاصّةً التعبيرات الاصطلاحية العربية. الكلمات المفتاحية: أنموذج الجزار، التعلم الترفيهي، التعبيرات الاصطلاحية. Abstract: This study aims to design an edutainment activities program for students in tertiary education. For this purpose, Al-Jazzar’s instructional development model has been utilized in composing lessons on Arabic idiomatic expressions. The Arabic idiomatic expressions have been long a complicated and problematic subject to many learners of Arabic even among those who are majoring in this language. The detailed objectives of the study are to investigate and integrate suitable edutainment activities program for developing lessons on Arabic idiomatic expressions; to deliberate the usefulness of Al-Jazzar’s instructional development model for this development; and to outline the procedures for designing and producing an edutainment activities program via this model. Consequently, the method applied for the study is developmental in nature with the model as the main framework for the implementation. In conclusion, the study recommends using any viable instructional development model for teaching-learning materials development and benefiting the potential of edutainment-based environment to enrich students’ learning experiences. It also highlights the prospective of using a mobile application in learning Arabic language. Keywords: Al Jazzar model, Edutainment, Idiom. Abstrak: Kajian ini bertujuan untuk mereka bentuk program berkonsepkan aktiviti didik hibur untuk pelajar-pelajar yang mengikuti pengajaran bahasa Arab di peringkat pengajian tinggi. Oleh hal demikian, reka bentuk model al-Jazzar dalam pembelajaran dan pengajaran telah dibangunkan bagi menghasilkan pembelajaran idiom-idiom bahasa Arab. Idiom-idiom bahasa Arab merupakan subjek yang rumit dan mencabar kepada ramai pelajar bahasa Arab walaupun dalam kalangan pelajar yang mengambil jurusan bahasa Arab sebagai bahasa kedua. Antara objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti dan mengintegrasikan program aktiviti berbentuk didik hibur yang sesuai untuk dibangunkan dalam pembelajaran idiom bahasa Arab. Dalam Kajian ini model al-Jazzar yang mendasari kerangka kerja yang membincangkan kegunaan, mereka bentuk, membangunkan dan menyediakan garis panduan dalam menghasilkan modul berasaskan didik hibur. Kesimpulannya, kajian ini mengesyorkan para pengkaji untuk memilih mana-mana model reka bentuk terknologi pengajaran yang menggunakan pendekatan yang bersesuaian dengan objektif kajian yang dibuat dalam membangunkan bahan pengajaran dan juga memanfaatkan potensi persekitaran pembelajaran berteraskan didik hibur bagi meningkatkan penglibatan dan motivasi pelajar dalam PdP. Kajian ini juga dapat menonjolkan jangkaan masa depan terhadap penggunaan aplikasi pembelajaran mudah alih dalam pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab. Kata kunci: Model Al-Jazzar, didik hibur, idiom.