النحو العربي: بين مفهوم بناء النصّ وتحليله / Arabic Grammar Between text construction concept and its analysis Nahu Arab: Antara konstruksi teks dan analisa - Al-khathla, Abdul Aziz Abdul Rahma (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2017)
ملخص البحث: يعنى الدرس اللغوي بجانبين رئيسين، هما بناء الكلام، وفهمه (تفسيره). فالأول مهمة منشئ الكلام، والثاني مهمة المتلقي، ومع الاعتراف بأن كل واحد من هذين الجانبين يتأثر بالآخر، إلا أنه يظل بينهما تباين. إذا نظرنا إلى النحو العربي نجده يعنى ببناء الكلام، وإن كان فهم الكلام وتحليله لا يستغني عنه؛ لكن يبقى الهدف الأول والأظهر والأبرز للنحو العربي هو كيفية بناء الكلام؛ لذا جاءت قواعد النحو العربي وقوانينه؛ لتبين كيفية إنشاء الكلام، وهذا يظهر من أول مراحل وضع هذا العلم، أعني النحو العربي. توصلت الدراسة إلى أن تعريف النّحاة للنَّحوَ والكلام، وطريقتهم في تناول مسائله وقضاياه، تبيَّن أن النحو العربي يقوم على آليات بناء الكلام (النّصّ) وأنّ أحكامه وقواعده بُنِيَتْ لتحقيق هذا الهدف والمقصد، وأن ما توصل إليه علماء لسانيات النصّ (نحو النّصّ) هو مضمن في كلام علماء العربية، كما أن حديث علماء النصّ المحدثين عن تعريف النصّ، ومعاييره يؤكد أن نظرهم متوجه إلى نصّ قائم محاولين تلمس معالم نصّيّته، وهذا ما يجلي الفرق بين النحو العربي ونحو النصّ في الهدف والوجهة. الكلمات المفتاحية: النحو العربيّ- الكلام - النصية - نحو النصّ - معايير بناء النص. Abstract: Language study is concerned with two major aspects: Speech construction and its understanding. The former is the for the speech producer and the latter is for the receiver. With the admission that each of the two influence the other, the differences between them still prevail. Arabic grammar emphasizes on speech construction albeit the fact that understanding and analyzing it are also important. Nonetheless, the most obvious objective of the Arabic grammar is to explain the means of speech construction. This reason is served by its grammatical rules, amply explaining the speech construction as it was in the early period of the discipline. The study shows that way that traditional grammarians define the discipline and speech in addition to their exposition of its issues and problems, explain that Arabic grammar is built upon the mechanisms of speech construction and its rules are meant to serve this particular objective; the observations of the textual linguistics scholars had their traces in the discussions of Arabic scholars; the discussion of modern textual linguistics among scholars on the definition of text and its standards underscore that their view is to point out its features; this is what sets apart between the Arabic grammar and text linguistics in their objective and direction. Keywords: Arabic grammar, Speech, Textuality, Text linguistics, Speech Construction Standards Abstrak: Kajian bahasa merangkumi dua aspek utama: pembentukan ujaran oleh penghantar mesej dan pemahamannya oleh penerima. Dengan premis bahawa kedua-duanya saling mempengaruhi yang lainnya perbezaan di antara kedua-duanya masih jelas. Tatabahasa Arab menekankan aspek pembentukan ujaran di samping turut menekankan aspek pemahaman dan analisanya. Walaupun begitu, tujuan utama tatabahasa Arab ialah untuk menjelaskan cara-cara pembentukan ujaran. Ini dicapai melalui kaedah tatabahasanya yang dapat menjelaskan pembentukan ujaran itu sebagaimana keadaannya ketika permulaan cabangan ilmu mula muncul. Kajian ini menunjukkan bahawa cara para ahli tatabahasa Arab mentakrifkan cabang ilmu ini dan juga perbincangan mereka terhadap isu dan permasalahannya, menjelaskan bahawa tatabahasa Arab disandarkan kepada mekanisma pembentukan ujaran serta kaedah-kaedahnya adalah untuk melaksanakan objektif ini; pemerhatian pengkaji teks linguistik dapat dikesan di dalam perbincangan para pengkaji bahasa Arab; perbicaraan teks linguistik moden dalam kalangan pengkaji tentang takrifan teks dan piawaiannya menekankan bahawa perbicaraan mereka adalah bertujuan untuk mengenalpasti ciri piawaian tersebut; inilah yang membezakan tatabahasa Arab dan teks linguistik dari segi arah tuju dan objektifnya. Kata kunci: Tatabahasa Arab, Ujaran, Tekstualiti, Teks Linguistik, Piawaian Pembentukan Ujaran.