المنهجية الوسيطة في تعليم المحادثة / The Intermediate Method in Teaching Speaking Skill - الجمعي محمود بولعراس (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2016)
ملخص البحث: هذا المقترح يرتكز إلى دروس محددة ومقصورة على أهداف معطاة لكل طالب ذي قدرة لغوية كافية ليصبح قادر ا على الاحتفاظ ببعض هذه المواضيع، وليكن من المستوى الأخير من الابتدائي والأول من المتوسط، يبقى اختلاق جو مفضل لهذه المحادثة، فلا يكفي أن نستدعي أيّ كان للكلام أو أن نطرح عليه بعض الأسئلة، مثل أن نستدعي طالب ا لا يعرف عن الموضوع أشياء كثيرة، فأولا يجب أن نضع المحادثة موضعها الفضائي والمفضل للمحادثة؛ أي يجب استدعاء الطالب للكلام بقول شيء ما، هنا وفي هذه اللحظة للقسم، وبالمقابل فممارسة هذين الدورين الذي ليس له معنى بالنظر إلى جهة أخرى - - افتراضي لاحق ا ، مثلا أن يتكلم في يوم قضاه في بلد ما، وهذا الفضاء سيجعل المتعلم باللهجة يهجرها إلى استعمال الفصيح من اللغة العربية، وذلك باستدعاء استعجال الكلام بكل ما أوتي من قوة، وذلك بتوظيف المفردات والنحو في خدمة المعنى، ويسرّع ذلك بالتقدم في المحادثة، ونقدم في الأولوية تبعا لذلك أسئلة الوسائل اللغوية، ونأخذ بعين الاعتبار أن الشفهي ليس هو الكتابي، ومنه تتطلب هذه المحادثة عرض المصادر المهمة خاصة لأجل المحادثة التي هي مهمّة للتعرف عليها لأجل أن تكون أكثر طلاقة وأكثر تح رر ا وأكثر تنوّع ا . وأخيرا توصلت الدراسة إلى أن هذا المقترح قد لاقى استحسانا في ملاءمة الثقافة المدرسية التي تمثل الكلام المفضل لدى الطلبة، وهي تلائم الأعداد الكبيرة في القسم عادة والتوقيت الموجز والعمل الموازي المحدود الانجاز في المنزل، ويبقى المعلم هو مصدر المادة اللغوية وكذلك الطلبة، وقد تقوم هذه المقاربة على استقلالية مريحة حقا للطالب. الكلمات المفتاحية: المنهجية الوسيطة تعليم المحادثة مهارة. Abstract: The paper is a suggestion focusing on certain lessons that have the objectives to enable students to understand some of the topics of those lessons. They are from the final level of the elementary school and form from first year secondary. The created atmosphere is favorable to the students that no question needs to be asked or initiated in order for them to start conversing. A student who does not know the topic much was called for instance and the conversation need to be initiated in an exciting and interesting context; he is called to say something there and then in the class. This role play- that perhaps is meaningless to the other party- is based on assumption. For example, he might be asked to talk about the day he spend his holiday in a certain country. This would make him abandons his dialect to talk with the standard Arabic. This can be done by hastening to talk as much as he could by making both the words and grammar to serve the meaning. This would speed up the progress of the discussion .We present as the priority the questions on linguistic means taking into consideration that the oral expression is not the written one, because the criteria of correction are not the same. On the other hand, grammar cannot be translated in its realistic nature. This discussion requires the use of important sources, especially for the conversation which is essentially need to be made more fluent, spontaneous and varied. Finally, the study found out that this suggested approach was received favorably in appropriating the school cultural aspect that is preferable to the students and it also suits the big number of students in a classroom. It consumes less time and suitable as homework. The teacher in this regard still is the source of the language material and the students can perform it as they wish . Keywords: The Intermediate – Method – Teaching - Speaking - Skill Abstrak: Kajian ini mengemukakan satu cadangan yang memberikan fokus kepada beberapa pelajaran yang berobjektifkan kefahaman pelajar terhadap kandungan pelajaran tersebut. Pelajar terdiri daripada tahap akhir sekolah rendah dan tahap permulaan sekolah menengah. Keadaan yang diwujudkan amat digemari oleh pelajar sehinggakan tidak timbul keperluan memberikan soalan-soalan untuk memulakan mereka bertutur. Seseorang pelajar yang didapati kurang memahami sesuatu pelajaran boleh dipanggil secara terus dan satu perbualan boleh dimulakan dalam suasana yang menarik secara langsung diwaktu dan tempat pembelajaran itu dilakukan. Permainan peranan ini- yang mungkin tidak bermakna kepada pelajar tersebut- dijalankan berdasarkan kepada asumsi topik tertentu. Contohnya pelajar ditanya tentang percutiannya. Ini akanmenjadikannya bertutur dengan dialek standard dan melupakan dialek pertuturannya. Perbualan adalah pantas dengan menjadikan perkataan dan tatabahasa menyampaikan maksud. Ini akan mempercepatkan lagi perkembangan perbincangan pelajaran tersebut. Sebagai keutamaan, soalan-soalan yang terdapat kriteria linguistic sambil mengambil kira yang kesalahan bahasa dalam pertuturan adalah berbeza dengan kesalahan bahasa dalam penulisan. Tambahan pula, aspek tatabahasa tidak akan dapat direalisasikan dengan mudah dalam perbualan. Perbincangan tersebut memerlukan sumber-sumber penting terutama dalam perbualan yang perlu mencapai tahap kelancaran yang lebih, spontan dan pelbagai. Akhirnya, kajian ini mendapati pendekatan ini mendapat reaksi positif dalam menampilkan aspek kebudayaan sekolah yang disukai pelajar serta bersusaian dengan jumlah murid dalam kelas yang agak ramai. Ia juga tidak memakan masa dan boleh dijadikan kerja rumah ringan. Guru dalam praktis ini tetap menjadi sumber bahan bahasa berkenaan dan pelajar pula boleh melakukannya mengikut cara yang mereka inginkan . Katakunci: Pertengahan, Metod, Pengajaran, Pertuturan, kemahiran Katakunci: Pertengahan – Metod – Pengajaran – Pertuturan – kemahiran.