منزلة التخطيط اللغوي في بناء سوق لغوية عربية خدماتية منافسة في القطاع السياحي: توصيف للراهن ورغبة في المأمول / The Status of Linguistic Planning in Developing a Competitive Arabic Language Market for Tourism Services: A review of the current situation - Seraiaia , Yassine; Ali, Asem (مجلة الدراسات اللغوية والأدبية (Journal of Linguistic and Literary Studies), 2025)
ملخص البحث: تتسع اللغة فكراً وتعبيراً إلى عمليات التواصل بشكل لانهائي، لأنها سوق ضخم به كافة السلع والأزياء والشفرات والممارسات الثقافية، وههنا يصير الكلام سلعة رمزية تستهدف الربح والرواج وفق غاية متوخاة، ومن ثم تصير اللغة هنا مرهونة بالاستعمال؛ لذلك تتحد الأسواق اللغوية بمناطق الجذب والطرد والتنافس والصراع بين القوى الرمزية في البلاد بحسب تكوين الثقافات وتراثها الفاعل في البلاد، في كل المجلات بما فيها السياحي، كما تعد اللغة عنصراً مهماً في عملية التسويق السياحي الذي يرتبط بالعرض السياحي الذي يجمع بين المعالم السياحية وعناصر الجذب المختلفة فضلا عن الخدمات المختلفة من نقل وإيواء وإطعام واستقبال وغيرها، ويتدخل هنا التخطيط اللغوي بوصفه ضرورة سياسية تنموية لتحقيق أهداف سياسة لغوية تتطلع إلى تحقيق التنمية الخدماتية، وإرساء سوق لغوية منافسة في مجل القطاع السياحي، وعليه تتطلع هذه الورقة البحثية الحفر في وضعية وحالة السوق اللغوية العربية في القطاع السياحي في الجزائر، وأهمية التخطيط اللغوي في إرساء سوق لغوية عربية في المجال الخدماتي والتسويقي، وبيان العوائق التي تواجه السوق اللغوي- عربية في عصر الرقمنة، وتحديد السياسات الواجب توفرها للتكيف مع التحديات المعاصرة وبلوغ الأمن اللغوي و الاجتماعي للتمكن من إرساء تنمية سياحية شاملة. الكلمات المفتاحية: السوق اللغوية، الاقتصاد اللغوي، الخدمات السياحية، التخطيط اللغوي. Abstract: Language expands in thought and expression, facilitating infinite communication processes. It operates within a vast market that encompasses commodities, fashion, codes, and cultural practices. Here, speech transforms into a symbolic commodity aiming for profit and popularity according to envisioned goals. Consequently, language becomes dependent on its usage, leading to a convergence of linguistic markets with areas of attraction and expulsion, as well as competition and conflict among symbolic forces in the country. These dynamics are shaped by the formation of cultures and their active heritage across various fields, including tourism. Language plays a crucial role in the tourism marketing process, linking the tourist offer with attractions and various elements of appeal, alongside essential services such as transportation, accommodation, and hospitality. Language planning emerges as a developmental political necessity to achieve the objectives of a language policy aimed at fostering growth and establishing a competitive linguistic market within the tourism sector. This research paper explores the status of the Arabic language market in Algeria’s tourism sector, highlighting the importance of language planning in establishing a robust Arabic language market within service and marketing fields. It aims to identify the challenges facing the Arabic language market in the digital age and to outline the necessary policies for adapting to contemporary challenges. Ultimately, the goal is to achieve linguistic and social security, facilitating comprehensive tourism development. Keywords: Language market, language economy, tourism services, language planning. Abstrak: Bahasa merupakan wadah pemikiran dan ekspresi yang berkembang secara meluas dalam pelbagai bentuk komunikasi tanpa batasan. Dari sudut fungsi, ia diibaratkan sebagai sebuah pasaran yang kompleks, merangkumi pelbagai barangan, pakaian, kod, serta amalan budaya.Dalam kerangka ini, pertuturan dilihat sebagai suatu komoditi simbolik yang bertujuan untuk memperoleh keuntungan dan penyebaran sejajar dengan matlamat tertentu. Maka itu, bahasa menjadi entiti yang berkait rapat dengan konteks penggunaannya. Oleh yang demikian, pasaran bahasa tertumpu di kawasan tarikan dan tolakan, serta persaingan dan konflik antara kuasa-kuasa simbolik dalam sesebuah negara, mengikut latar budaya dan warisan tempatan yang berperanan dalam semua sektor, termasuk pelancongan. Bahasa juga merupakan komponen penting dalam strategi pemasaran pelancongan, yang bergantung pada penawaran pelancongan yang menggabungkan destinasi tarikan dan pelbagai elemen sokongan seperti pengangkutan, penginapan, makanan, serta layanan hospitaliti yang lain. Dalam hal ini, perancangan bahasa muncul sebagai suatu keperluan strategik dan pembangunan yang penting untuk merealisasikan matlamat dasar bahasa negara. Ia memainkan peranan dalam mengukuhkan pasaran bahasa yang kompetitif dalam sektor pelancongan. Makalah ini bertujuan meneliti keadaan semasa pasaran bahasa Arab dalam sektor pelancongan di Algeria, serta menyoroti peranan perancangan bahasa dalam membentuk pasaran bahasa Arab yang berdaya saing dalam bidang perkhidmatan dan pemasaran pelancongan. Kajian ini turut mengenal pasti cabaran-cabaran yang dihadapi oleh pasaran bahasa Arab dalam era digitalisasi, serta mencadangkan dasar-dasar yang seharusnya ada supaya bersesuaian dengan tuntutan semasa. Akhirnya, kajian ini mengusulkan langkah-langkah ke arah pencapaian keselamatan bahasa dan sosial sebagai asas kepada pembangunan pelancongan yang inklusif dan mampan. Kata kunci: Pasaran bahasa, ekonomi bahasa, perkhidmatan pelancongan, perancangan bahasa.